
     Legal Bases for the Establishment of the SSS Day Care Center 

 

1. Presidential Decree No. 603 (1974) – the Child and Youth Welfare Code Title 
II Article 6 – “The Day Care Service and other substitute parental arrangements 
shall be provided to a child whose parents and relatives are not able to care for 
him/her during the day. Such arrangement shall be subjected to accreditation 
and licensing by the Department of Social Welfare and Development.” 

 2. Republic Act No. 6972 (1990) – Barangay Total Development and Protection 
of Children Act, Section 5 (a) – “The Department of Social Welfare and 
Development shall formulate the criteria for the selection, qualifications, training 
and accreditation of day care workers and the standards for the implementation of 
the total development and protection of children program.” 

 3. Executive Order No. 340 series of 1997 – Directing National Government 
 Agencies and Government Owned and Controlled Corporations to Provide 
 Day  Care Services for  their Employees’ Children Under Five Years of Age, 
 Section 3 Lead  Agency (4) “… the  DSWD is tasked to license and 
 accredit the services, facilities and  day care workers.” 

 4. Executive Order No. 221 series of 2003 – Amending Executive Order No. 15 
 series  of 1998, Redirecting the Functions and Operations of DSWD which states 
 that to accomplish its roles and functions the Department shall “Set the 
 standards, accredit  and provide consultative services to public and private 
 institutions, organizations and  persons engaged in social welfare activities, 
 and monitor performance and compliance to standards by institutions, 
 organizations and persons engaged in social welfare  activities both public and 
 private.” 

 5. Republic Act 8980 (2000) – also known as the Early Childhood Care and 
 Development (ECCD) Act which provides under its Implementing Rules and 
 Regulations (IRR) as mentioned in Section 27, Specific Roles and Responsibilities 
 of DSWD that it shall “Register, license and accredit public and private ECCD 
 centers, programs and service providers catering to children below 5 years of age.” 

 6. Executive Order No. 685 (2008) – also known as Expanding the Preschool 
 Coverage to Include Children Enrolled in Day Care Centers which states that 
 “preschool experiences provide the essential stimulation needed by 5 year old 
 children to become ready for formal schooling in Grade 1, thus should be 
 expanded to reach all children aged 5 years old, with first priority to reaching those 
 children least likely to enter school or most likely to drop out or repeat in Grades 
 1-3.” 

 7. SSS Collective Negotiation Agreement – The SSS, a corporate body existing 
 under and by virtue of Republic Act No. 11199, represented by President and 
 CEO AURORA C. IGNACIO and the ALERT ANC CONCERNED EMPLOYEES 
 FOR  BETTER SSS (ACCESS) represented by its President ARNEL GERARD M. 
 ENCARNACION under Article II: Benefits and Privileges Section 6. Child Care  

 



 

 

 Center. The SYSTEM, subject to implementing guidelines and availability of funds, 

 shall provide a Child Care Center, free of charge for children age three (3)  to six 
 (6) years old of all employees of the SYSTEM in the Main Office and in all its 
 Branch Operations Sector (BOS) Division Offices. The Child Care Center  shall 
 be provided with the necessary equipment and services to ensure the well-
 being of the children and shall be in accordance with the standard set forth by 
 the Department of Social Welfare and Development. In the BOS Division Offices 
 where there are only few dependents/beneficiaries and therefore not practical or 
 viable to put one, the SYSTEM shall make arrangements with equivalent child 
 care facilities available in the area to accommodate the children of SSS 
 employees who want to avail of the privilege. 

 

 


